Confidenţialitate

Ce scria Regele Ferdinand despre unirea Basarabiei cu România – FOTO

Pe 27 martie 1918, Basarabia s-a unit cu Regatul României.

Europa FM a căutat în arhive cum s-a desfăşurat şi ce scriau ziarele vremii despre marele eveniment la de Chişinău. 

Cotidianul Evenimentul de Iaşi, Gazeta Poporului de la Sibiu, cotidianul Opinia, Telegraful Român sunt doar câteva dintre ziarele care scriau despre unirea Basarabiei cu România.

Printre articolele care anunţau vestea mult aşteptată, am găsit telegrama trimisă de Regele Ferdinand către Ion Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării de la Chişinău şi Daniel Ciugureanu, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești:

“Cu o adâncă emoţiune şi cu inima plină de bucurie, am primit ştirea despre spontaneul act ce s’a săvârşit la Chişinău.

Sentimentul naţional ce se deştepta atât de puternic în timpul din urmă în inimele moldovenilor de dincolo de Prut, a primit prin votul înălţător al Sfatului Ţării, o solemnă afirmare; un vis frumos s’a înfăptuit.

Din suflet mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat în zile de restirşte, să văd după o sută de ani, pe fraţii basarabeni venind iarăşi la Patria mună.

Aduc prinosul meu de călduroase mulţumiri domniilor voastre şi Sfatului Ţării, ale cărei patriotice sforţări au fost încoronate de succes.

În aceste momente solemne şi înălţătoare pentru patria de aci înainte comună, vă trimit la toţi cetăţenii din noua Românie de peste Prut, regescul meu salut, înconjurându-vă cu aceiaşi inimoasă şi caldă iubire părintească. FERDINAND”

Cotidianul Tribuna, 30 martie 1918