Ce șanse dați opoziției liberale la alegerile parlamentare de anul viitor? Cu cine ați vota dacă ar fi alegeri acum?

Un sondaj publicat astăzi de Adevărul explică parțial efervescența creată în PNL privind o viitoare împărțire a funcțiilor, în cazul în care actuala Opoziție va ajunge la guvernare.

Sondajul arată că actualul PNL, în care fostul PDL încă nu s-a dizolvat în mod omogen, ar obține 45% din voturi dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare. După redistribuire un astfel de partid ar putea depăși cei 50% necesari pentru a guverna singur, fără alianțe nici cu UDMR nici cu alte partidulețe. De altfel, PSD are acum potrivit acestui sondaj, doar 39%, asta însă la un loc cu sateliții săi UNPR și PC.

Mare atenție, însă: Analiza evoluției intențiilor de vot arată că după reculul suferit la alegerile din toamnă, PSD și aliații recuperează destul de vânjos, acest 39% de azi fiind peste procentul pe care l-ar fi obținut PSD în decembrie sau în februarie. Este foarte posibil ca această evoluție să fi fost indusă după manevra Noului Cod Fiscal și, dacă Ponta chiar va implementa măsurile promise începând de la jumătatea acestui an, dar și de anul viitor, n-aș exclude o răsturnare de situație până la alegerile din toamna lui 2016, explică Moise Guran.

Oricum, azi aș dori să ne concentrăm ceva mai mult pe Opoziția liberală care, fără atingerea unei coeziuni interne, nu convinge în niciun caz publicul nefidelizat. De altfel, sondajul INSCOP arată aproape o dublare a nehotărâților în ultimele șase luni, e semn că oamenii sunt derutați și chiar dacă alegerea lui Klaus Iohannis a funcționat ca o locomotivă pentru PNL, nu mi-e clar cât de mult vor fi influențați alegătorii de gâlceava înfundată din PNL.

Astăzi la România în Direct ne concentrăm așadar pe opțiunile dumneavoastră politice, spune Moise Guran. Vă întreb în primul rând care credeți că ar putea fi personalitatea publică ce ar putea conduce PNL către o mai mare coeziune, apoi, ce șanse dați actualei Opoziții la alegerile de anul viitor, dar vă întreb și pe cine ați prefera dumneavoastră dacă am avea alegeri parlamentare în acest moment.

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.