Confidenţialitate

Ce ne unește de 1 Decembrie și ce ne desparte? Răspunsurile ascultătorilor Europa FM | VIDEO

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Cristian Tudor Popescu și  Adriana Nedelea i-au întrebat pe ascultătorii Europa FM ce consideră ei că ne unește și ce ne desparte de Ziua Națională, marcată de pandemia de coronavirus.

Mihail, București: Pe noi, românii, ne unește în cuget și simțiri. Eu, ca să mă unesc cu românii, am aprins o lumânare pentru Andreii decedați și una pentru cei vii. Cât despre tovarășul Mache, putea să spună clar <<stați în casă și protejați-vă, ca să ne protejați pe noi>>. Eu cred că suntem mai uniți acum, pentru că, cel puțin în rândul meu de cunoștințe, luăm legătura, vorbim sătpămânal, am niște vecini bolnavi de COVID, ne ajutăm, am început să ne ajutăm ca pe vremuri.

Victor, Norvegia: Se pare că a avea păreri în România trebuie să scoți cuțitul din teacă. Parcă suntem din ce în ce mai tâmpiți de când cu tehnologia. Sper ca să fim uniți, mi-ar plăcea ca cei mai mulți dintre români să conștientizeze că acest organ, creierul, este flexibil, se poate modela. Dacă am fost proști, ne putem deștepta, dacă vrem. (…) Fiecare să se uite în oglindă și să spună <<poate este loc să învăța ceva>>, măcar să avem răbdarea să-i ascultăm pe ceilalți, dar pentru asta îți trebuie un pic de educație.

Ovidiu, Timișoara: Această pandemie ne-a dezbinat urât, acest lucru s-a văzut la alegerile trecute, simțim că nu mai suntem așa cum erau.

Alina, Gorj: Sunt un om credincios, nu sunt de acord cu acești așa ziși popi, mă rog la Dumnezeu să am sănătate, putere și răbdare, cu asta pot să rezolv orice. Pandemia ne dezbină parțial, pe cei care credem în adevăratele valori ne unește, pe cei care mergem pe valorile neadevărate, <<haideți, veniți la moaște>>, mi se pare aberant. Să facem o diferență între credință și religie.

Bogdan, Piatra Neamț: Străbunii mei au fost uniți cu mulți alți români. Tatăl meu a simțit unitatea românilor împotriva doctrinei comuniste, eu m-am simțit unit cu românii mei în jurul ideii de a face parte din Uniunea Europeană. Sunt unit în suferință cu morții de la ATI Piatra Neamț, unde am fost internat și eu, la două zile după incendiu, cu medicii care m-au salvat de o formă gravă de COVID. Mai întâi de toate, mă simt atât de unit cu ÎPS Teodosie, încât studiez foarte serios posibilitatea depunerii unei plângeri penale și să cer condamnarea lui la muncă în folosul comunității, să vină să se roage pentru bolnavii din secțiile ATI. Mă deranjează că Biserica crede că aceste acțiuni luate de autorități sunt considerate a fi luate împotriva bisericii.

Urmăriți în continuare Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu: