Ce legatură există între obezitate şi pubertatea precoce

Un copil frumos este un copil cu o greutate normală pentru vârsta lui şi care beneficiază de o alimentaţie sănătoasă, raţională.

Medicii pediatrii se luptă în societatea modernă cu o problemă care, apărută în copilărie, afectează atât sănătatea copilului, cât și pe cea a viitorului adult.

Obezitatea este factorul cel mai semnificativ pentru o pubertate precoce la fete, care le afectează pe femeile albe mai devreme decât în trecut, potrivit autorilor unui studiu publicat Statele Unite.

Coordonatorul studiului a declarat că ‘O maturitate avansată la fete are implicaţii clinice importante atât la nivel psihosocial cât şi biologic’.

Studiul a presupus examinarea pe parcursul a 7 ani a aproximativ 1.200 de fete cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani, pentru a determina debutul pubertăţii. Ei au monitorizat dezvoltarea sânilor, și indicele de masă corporală care presupune raportul dintre greutate și înălțime. S-au luat în calcul și rasa şi originea etnică.

Cercetătorii au folosit criterii stabilite de dezvoltare a pubertăţii, printre care cele cinci stadii cunoscute de creştere a sânilor.

Ei au constatat că vârstele de apariţie a pubertăţii variază în funcţie de rasă, de indicele de masă corporală şi de zona geografică.

La femeile albe, dezvoltarea sânilor începe la vârsta medie de 9,7 ani, mai devreme decât s-a observat în trecut.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că excesul de greutate reprezintă un indiciu mai puternic pentru pubertatea avansată, decât vârsta.

Fetele cu o maturizare precoce se pot confrunta cu probleme precum depresia, lipsa de încredere în sine asociate cu performanță școlară scăzută.

O pubertate precoce creşte totodată riscul mai multor afecțiuni, inclusiv hipertensiunea arterială, dar şi cancerul mamar, ovarian sau altele.

Un copil frumos este un copil cu o greutate normală pentru vârsta lui și care beneficiază de o alimentație sănătoasă, rațională.