Ce îi spui copilului tău să facă în viață?

Dintr-un motiv greu de determinat, calitatea educației în țara noastră se află de vreo 25 de ani în permanentă degradare, cu efecte destul de rele asupra societății. Deși nu cred că se poate spune că noi, această generație de părinți, avem mai puțină grijă de copiii noștri decât au avut părinții noștri de noi, valorile societății sunt altele, nu neapărat mai bune, drumul către succes profesional este înțeles diferit și chiar succesul pe plan personal e un pic altfel perceput azi decât acum 30 de ani.

De exemplu poate fi dificil să îi explici copilului că trebuie să învețe dacă, în același timp, la televizor, sau între cunoscuți, sau în societate, exemplele de succes au mai multă legătură cu banii decât cu știința, sau cu facultățile.

Succesul care devine după facultăți, vorba unui personaj din Moromeții, e și mai complicat chiar atunci când trebuie să îi faci copilului o educație a muncii, căci poate fi greu de exemplu să îi explici copilului de ce un meseriaș are un veenit mai mare decât un profesor, dar poate fi la fel de dificil să îi explici de ce un profesor are doar 18 ore pe săptămână.

Apoi, mai e ceva important… Viteza cu care se schimbă lucrurile înn societate este atât de mare, încât există un mare risc să greșești  direcționându-ți copilul către o carieră sau către alta. V-am dat exemplul cu dezinteresul total pentru politehnică din anii 90, urmat de criza de ingineri de la începutul anilor 2000. Apoi cel cu inflația de economiști și juriști din aceeași perioadă, pentru că după revoluție părinții noștri înțeleseseră într-un mod destul de greșit munca și capitalismul.

Azi, toată lumea vrea să-și facă informaticieni copiii, dar dacă peste zece ani  vom fi o țară de programatori iar programele le vor face roboții?

Vă întreb astăzi la România în Direct ce îi spui copilului tău să facă în viață? O facultate? Care? Și, mai ales, de ce? Ești mulțumit de calitatea universităților din România sau îl încurajezi să meargă să învețe afară? Dar dacă nu se mai întoarce? Crezi că vei fi mulțumit de singurătatea ta la bătrânețe, împăcându-te cu gândul că el sau ea e bine, la mii de kilometri depărtare de tine?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.