Ce fac copiii noştri pe Internet

Dezbaterea de miercuri de la România în Direct porneşte de la informaţia care a luat pe toată lumea prin surprindere în urmă cu o zi. Un tânăr de 17 ani, susţinător ISIS, a fost ridicat de procurorii DIICOT, fiind suspectat de propagandă jihadistă. Tânărul este acuzat că a promovat pe internet mai multe filmulete cu decapitări făcute de gruparea teroristă. Tânărul din Craiova suspectat de propagandă jihadistă a fost adus la DIICOT, marţi, pentru a da declaraţii despre transmiterea, prin internet, a unor mesaje de susţinere a grupării jihadiste şi filme în care erau prezentate decapitări.

Băiatul provine dintr-o familie destrămată, mama sa fiind angajată la Regia Autonomă de Transport Craiova, iar tatăl său fiind liberat recent din penitenciar.

Pe blogul Gazda Islamică, tânărul povesteşte cum a devenit musulman: “Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (…) care stăpânea bine limba română. (…) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: “La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic”.

Pornind de la acest caz, discuţia de la România în Direct este legată de ceea ce fac copiii pe Internet şi cât control şi cum pot interveni părinţii pentru a-i păstra pe drumul bun.