Ce este patriotismul – Vă consideraţi patrioţi? De ce da/ nu?

Românii au azi concepții foarte diferite despre patriotism decât ar fi avut acum 100, acum 50 sau chiar acum 30 de ani. V-ați fi imaginat români aplaudând un marș de PR al trupelor americane prin România așa cum s-a întâmplat ieri la Ploiești? Și-au parcat blindatele și elicopterele de luptă în parcarea de la mall, ca să-și facă lumea selfie-uri cu ele… dar hei, ce patriotism este acela când aplauzi prezența unor trupe străine pe pământul sfânt al patriei?

Un studiu recent arată că românii se consideră mult mai puțin patrioți azi, decât erau în urmă cu 25 de ani, dar, fiecare înțelege patriotismul în felul lui. Dacă cei mai mulți consideră că respectul pentru simbolurile naționale este suficient pentru a dovedi patriotismul, alții înțeleg de exemplu că ești patriot dacă îi urăști pe unguri sau pe ruși, dacă susții unirea Moldovei cu România, sau dacă ești pro-NATO și pro UE.

În fine, mulți români confundă naționalismul cu patriotismul, și asta chiar e o temă de dezbatere, dar una pe care aș vrea să o încadrăm într-o tematică mai largă.

Vă rog să ne explicați astăzi la România în Direct ce înțelegeți dumneavoastră, fiecare dintre dumneavoastră prin patriotism… Vă considerați patrioți? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

Articole Similare