Confidenţialitate

Ce este cloudul guvernamental, proiect finanțat prin PNRR cu 500 de milioane de euro. Explicația lui Sebastian Burduja | VIDEO

Cloudul guvernamental este o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, ar oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, nu va mai fi nevoie să ducem hârtii, documente de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații. Invitat în emisiunea „Piața Victoriei”, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat ce înseamnă acest cloud guvernamental.

Sebastian Burduja: Cloudul guvernamental este un instrument care asigură o protecție a datelor

„Cloudul, din punct de vedere al tehnologiei, este un instrument prin care îți asiguri o protecție a datelor, o reziliență a lor. Datele nu mai stau pe serverul unei anumite instituții, ci stau într-un sistem sigur cu backupuri, de aceea vorbim despre patru centre de date, de exemplu, pentru că în cazul unor defecțiuni sau atacuri să existe protecție adițională”, a explicat Sebastian Burduja la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sebastian Burduja: Sunt extrem de hotărât să merg înainte pe ideea de cloud guvernamental hibrid

„De aceea sunt gândite aceste patru centre: în cazul în care unul, al doilea, al treilea poate eșuează sau are o problemă, celelalte sau celălalt să preia această sarcină. Ele sunt gândite la nivelul Serviciului de Telecomunicații Speciale – dânșii au venit cu această gândire pentru că vorbim despre un cloud guvernamental. El este gândit și sunt extrem de hotărât să merg înainte pe ideea de cloud guvernamental hibrid în care am elementul statului pentru un anumit tip de date care trebuie protejate și o implicare din partea mediului privat pentru că elementele de inovare se întâmplă întotdeauna în mediul privat”, a mai spus Sebastian Burduja la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de cloud guvenamental este finanțat prin PNRR cu peste 500 de milioane de euro.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei”, moderată de Tudor Mușat, aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ministrul Educației: Tablele cu cretă și burete vor fi înlocuite cu table inteligente | AUDIO