Confidenţialitate

Ce este boala ghearelor de pisică şi cum se manifestă

O afecțiune cu o denumire nu tocmai comună este boala ghearelor de pisică. Aceasta este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie și care apare în general la copii, la aproximativ 2 săptămâni după o zgârietură sau mușcătură de pisică.
Cum se manifestă boala ghearelor de pisică? Mai întâi, la locul zgârieturii, apare o pată roșie, care se transformă în veziculă și apoi se sparge și se acoperă cu o crustă vindecându-se fără cicatrice. Apoi, se inflamează ganglionii limfatici de la nivelul gâtului de exemplu, dacă zgârietura a avut loc pe mână. Cresc în dimensiuni, sunt moderat dureroși sau chiar pot ulcera și elimina puroi.
Cei care suferă de boala ghearelor de pisică pot prezenta și semne și simptome precum febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, scăderea apetitului, greață, vărsături, dureri abdominale sau astenie.
Evoluția bolii este spre vindecare lentă, dar pot apărea și complicații. Tratamentul presupune administrarea unui anumit tip de antibiotice.
Nu orice zgârietură de pisică provoacă boala ghearelor de pisică. Dar chiar și o pisică aparent sănătoasă poate transmite bacteria cauzatoare. Bineînțeles, nu trebuie să renunțăm la animalele de companie, dar trebuie să le îngrijim și să tratăm infecțiile parazitare ale acestora.

Mergem cu animalul de companie la medicul veterinar nu numai pentru sănătatea lui, ci și pentru sănătatea noastră. Urmăriţi cu atenție zgârieturile lăsate de pisică. Dacă observați că la locul respectiv s-a produs o infecție cu puroi și inflamație evidente, programați o consultație medicală.