Ce cadouri a primit familia Obama anul trecut

Departamentul de Stat al Statelor Unite a făcut publică săptămâna trecută lista cadourilor pe care le-a primit preşedintele Barack Obama în cursul anului 2014.

Potrivit CNN, liderul de la Casa Albă şi familia sa au primit sute de cadouri, în valoare totală de 1, 5 milioane de dolari.

Familia regală din Arabia Saudită i-a oferit familiei Obama cadouri în valoare de 1,3 milioane de dolari. Printre aceste cadouri se numără două seturi de bijuterii cu diamante şi smaralde pentru Prima Doamnă. Valoarea totală a acestor seturi se ridică la 1,1 milioane de dolari.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite, care a decedat în ianuarie 2015 la vârsta de 90 de ani, i-a oferit lui Obama şi două seturi de bijuterii pentru fiicele sale. Seturile, în valoare de 80.000 de dolari, erau formate din cercei, coliere, inele, broşe şi ceasuri încrustate cu diamante, smaralde şi rubine.

Familia de la Casa Albă a primit şi tot soiul de cadouri inedite, printre care cel al Regele Mswati III al Swazilandului, din Sudul Africii. Acesta i-a oferit Primei Doamne ustensile de bucătărie, iar liderului american o colecţie interesantă incluzând un bol pe un piedestal din sticlă reciclată, decorat cu capete de rinocer, elefant, hipopotam şi un bivol de apă cu un piedestal în formă de hipopotam. Două căni personalizate din sticlă cu mânere de argint în formă de jaguar, o găleată pentru gheaţă din sticlă şi metal, cu capete de jaguar aplicate pe mânerele de sticlă, şase cupe, fiecare având capete de animale şi şase dopuri pentru sticle în formă de animal. Valoarea totală a cadoului se ridică la 2.761 de dolari.

Alte cadouri interesante sunt cele primite de la Prinţul William al Marii Britanii şi de la fostul preşedinte al Urugayului, José Mujica. Prinţul William i-a trimis lui Obama un autoportret, înrămat şi semnat de el, în valoare de 888 de dolari, iar fostul preşedinte al Urugayului i-a oferit câteva picturi, printre care şi una care reprezenta un om cu săbii.

Barack Obama, conform legii din SUA, trebuie să refuze cadourile, să le predea guvernului său, sau dacă vrea să le păstreze, să le plătească la preţul pieţei. De regulă, Obama a preferat să le cedeze Arhivelor Naţionale, în timp ce unele cadouri, vinuri şi produse perisabile, să le predea Serviciilor Secrete.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS