Ce așteptați de la viitorul prim-ministru?

Consultările președintelui cu partidele politice s-au încheiat și devine din ce în ce mai probabil ca în această după-amiază Klaus Iohannis să ne spună numele viitorului prim-ministru desemnat.

Cum numai PSD a făcut o nominalizare concretă în persoana lui Liviu Voinea, devine din ce în ce mai probabil ca președintele să aleagă doar între acesta și Dacian Cioloș, o preferință mai veche a lui Klaus Iohannis.

Ambii sunt tehnocrați chiar dacă Voinea a fost la un moment dat membru al PSD, dar s-a retras din acest partid, iar ceea ce vom face noi astăzi va fi să discutăm preferința dumneavoastră ascultătorilor Europa FM pentru viitorul șef al Guvernului României.
Vă fac o scurtă prezentare a fiecăruia dintre cei doi.

În prezent viceguvernator BNR, Liviu Voinea a fost ministru al bugetului în Guvernul Ponta până în vara anului 2014. S-a remarcat din acest punct de vedere prin propunerea de majorare a accizelor la carburanți dar și prin introducerea taxei pe infrastructură. Totuși Liviu Voinea a reușit să țină în echilibru bugetul intrând în conflict cu baronii locali ai PSD, ba chiar a fost primul ministru cu un buget pe excedent.

Ceea ce știe mai puțin publicul este exact faptul că Voinea a plecat din guvern în urma unui conflict cu ministrul administrației de la acea vreme, Liviu Dragnea, șeful PSD de astăzi ce îl și propune premier. Ciudată și ironică întorsătura istoriei, nu credeți?

Dacian Cioloș este o figură chiar mai puțin cunoscută decât Liviu Voinea, și el a fost ministru pentru mai puțin de doi ani în 2007 2008, s-a ocupat de portofoliul agriculturii în calitate de tehnocrat în Guvernul Tăriceanu.

A fost apoi trimisul României la Bruxelles unde a îndeplinit un mandat întreg de comisar european pentru agricultură. Puțină lume știe că o bună parte a fondurilor europene pe care țara noastră a reușit să le atragă sunt datorate unui tip de reformă pe care Cioloș a introdus-o la Bruxelles, o reformă ce-a permis exact plata pe suprafață pentru țăranii români, incapabili încă la acea vreme să întocmească proiecte agricole sofisticate.

Ceea ce doresc să facem astăzi la România în direct este o dezbatere și legată de preferințele dumneavoastră față de oricare dintre aceștia doi, dar aș dori să spuneți și ce așteptați de la preferatul dumneavoastră pentru funcția de prim-ministru.