Confidenţialitate

Ce ar trebui să facă România când are loc o ostilizare a relațiilor dintre UE și Statele Unite ale Americii, în vreme ce față de Rusia apropierea europenilor devine mai puternică?

Asistăm pe ce zi ce trece la o nuanțare a pozițiilor politice externe așa încât suntem foarte aproape de ostilizare a relațiilor dintre UE și Statele Unite ale Americii, în vreme ce față de Rusia apropierea europenilor este acum pe față Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene a declarat că Rusia trebuie respectată ca o putere mondială și că Europa nu își poate lăsa dictate de la Washington relațiile externe.

Ceea ce sună bine, poate fi și adevărat, dar nu în contextul în care forțele armate ale țărilor membre ale Uniunii Europene sunt departe de a putea fi comparate cu cele ale Rusiei sau cele americane.

Adevărata problemă nu e nici măcar asta. Ironie a sorții, la câteva ore după declarația lui Junker a devenit oficial raportul care confirmă faptul că avionul de linie doborât în Ucraina acum un an și jumătate a fost doborât de o rachetă trasă de rebelii proruși. Care, oficial, n-au nicio legătură cu Vladimir Putin, la fel cum oficial, Vladimir Putin nu are nicio legătură cu valul de emigranți care intră de câteva luni în Europa, pentru că, vedeți dumneavoastră acest val nu are nicio legătură cu folosirea armelor chimice în Siria de către prietenul lui Putin, Bashar Al Asad, la fel cum Rusia nu are nicio legătură cu blocarea unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi autorizat Statele Unite să intervină în Siria pentru a-l înlătura pe Al Asad.

Vest Europenii sunt orbi la aceste înșiruiri de evenimente, fără legătură, la fel cum probabil n-au nicio apăsare, sau poate chiar nici n-au auzit de ultimatumul transmis României printr-un oficial al ministerului rus de externe, care somează România să renunțe la scutul-antirachetă pânnă nu e prea târziu. Așa, și după ce va fi prea târziu ce se va întâmpla, te întrebi ca cetățean european și locuitor al României în același timp? Asta nu pare să preocupe Bruxellesul. Și nici Bucureștiul, să știți! Analistul Ion M. Ioniță observa într-un editorial, publicat în Adevărul, că “România are prostul obicei de a intra într-o stare generală de anestezie atunci când au loc momente istorice, când pe scena internațională se înntâmplă lucruri ce ne privesc”.

Așa, și? Vă întreb eu astăzi pe dumneavoastră: ce ar trebui să facem?

Ce ar trebui să facă Europa? E utilă, e sănătoasă această baleiere dinspre SUA spre Rusia? Dar noi, cei a căror securitate ne este garantată nu de UE, ci de SUA, noi ce poziție ar trebui să avem?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-romania-fata-in-fata-cu-ostilizarea-relatiilor-dintre-ue-si-sua-13-octombrie-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct