Confidenţialitate

Cazul profesorului de la Jurnalism acuzat că îi făcea proști pe studenți, discutat luni în Consiliul Extraordinar al Facultății

Profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării e acuzat de mai mulți studenți că folosește un limbaj nepotrivit și că le-a spus că sunt proști.  Cazul va fi discutat luni în consiliul extraordinar al Facultății, iar concluziile vor fi înaintate Universității din București, în subordinea căreia se află facultatea.

Între timp, rectorul Universității din București a cerut Comisiei de Etică să analizeze acest caz,  semnalat de studenți într-o scrisoare deschisă,  și să ia măsurile care se impun.

Profesorul făcea parte din această comisie de etică, dar s-a autosuspendat.

Florentina Mihăiță:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

56 de studenți la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, cărora li s-au adăugat și foști studenți, au semnalat conducerii Univeristății București comportamentul profesorului universitar Marian Petcu.

David Bularca este student în anul II la Jurnalism:

Am asistat la un limbaj nepermis în mediu academic și nu numai. Domnul profesor ne spunea că suntem proști la fiecare două minute, unei colege i-a spus că o bagă într-un dulap. La un moment dat, una dintre colege s-a ridicat și a ieșit de la curs. Domnul profesor a întrebat-o ce a pățit și colega i-a spus: ”Am venit la curs să învăț, nu să fiu jignită”. Iar în acel moment domnul Petcu a avut o replică: “Puteți să-mi faceți sesizare, oricum sunt vicepreședintele comisiei de etică”, ceea ce oricum nu este adevărat, dânsul era doar membru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decanul Facultății de Jurnalism, Antonio Momoc a spus la Europa FM că a convocat Consiliul Extraordinar al Facultății pentru a analiza problema semnalată de studenți.

El (n.r.profesorul Marian Petcu) s-a autosuspendat oricum din funcțiile pe care le ocupa în cadrul Universității, dar din perspectiva predării sau actului de predare, noi discutăm luni, în Consiliu, transmitem către Universitate, Universitatea din București este angajatorul și comisiile de specialitate de la nivelul Universității vor decide exact ce trebuie făcut mai departe.

Reporter: Ați vorbit cu domnul profesor?

Sigur că da! Poziția dumnealui este aceea că a fost înțeles greșit, că au fost extrase lucrurile din context. Evident că dacă domnul profesor a folosit un limbaj neadecvat, lucrul acesta nu poate fi acceptat într-o sală de curs.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contactat de Europa FM, profesorul Marian Petcu nu a dorit să ne acorde un interviu. A spus că și-a exprimat deja public punctul de vedere și că așteaptă ca instituțiile abilitate să-și spună cuvântul. Profesorul universitar susține că nu-și disprețuiește studenții și că a făcut o glumă când aceștia erau neatenți la curs.

Studenții s-au plâns și că facultatea le-a blocat comentariile pe pagina de facebook.

David, student: Am fost blocat, nu mai vedeam deloc grupul. Am primit din surse sigure informația că domnul Decan m-a blocat. Tocmai de aceea, am făcut o cerere către conducerea FJSC în care întreb motivul pentru care am fost blocat și cine a făcut-o. (…) Acum văd grupul, însă sunt în continuare suspendat de la a mai adăuga comentarii. Și mă întreb în continuare de ce pentru că nu am încălcat sub nicio formă regulamentul facultății. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Antonio Momoc, decanul FJSC: Au fost blocate comentariile în contextul acesta în care au venit foarte multe injurii, reacții acuzatoare, zvonuri și alte lucruri care se spuneau despre acest caz și de aceea au fost blocate comentariile.

Reporter: Adică au fost blocate doar acele comentarii cu injurii?

Nu, a fost blocată funcția de a comenta pe pagina oficială, în contextul în care veniseră foarte multe acuzații, informații neverificate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Universitatea din București a transmis că a luat act de sesizarea studenților și că va lua măsuri.