Confidenţialitate

Cătălin Radu Tănase: În război “eşti scufundat într-o baie de suferinţă fără justificare. Te răvăşeşte”

Cătăin Radu Tănase, invitat în emisiunea La Radio cu Andreea Esca, a explicat de ce transmisiunile cele mai grele din cariera sa de televiziune au fost cele din timpul războaielor, menţionând că au fost momente şocante de care nu poate să scape.

Din 1999 până în prezent, cel puţin jumătate dintre transmisiunile TV se numără printre “cele mai grele”, a mărturisit Cătălin Radu Tănase, însă cu adevărat cele mai dificile momente au fost transmisiunile din timpul războaielor: “Irakul, Macedonia, Israelul… Sunt toate. E foarte greu şi te marchează.”

Când eşti prins într-un război “eşti scufundat într-o baie de suferinţă care n-are niciun fel de justificare”, a descris Cătălin Radu Tănase în unul dintre cele mai emoţionante momente ale emisunii La Radio cu Andreea Esca. “Asta doare cel mai tare şi îţi dai seama că eşti neputincios. Nu numai tu, ci şi oamenii din ţara ta, aflaţi la mii de kilometri, şi oamenii din ţara aia. Toţi sunt nişte victime. Războiul, în afară de faptul că serveşte unora sau altora, n-are nicio noimă în afară de a produce suferinţă. Multă, multă, multă, multă. Te răvăşeşte, te răscoleşte, îţi creează un sentiment de turbare să fii martor la aşa ceva.”

Întrebat de Andreea Esca dacă au existat momente în care nu putea să-şi stăpânească lacrimile sau furia, Cătălin Radu Tănase a răspuns: “Da, cum să nu. Înghiţi în sec şi treci mai departe. Rămâi marcat , n-ai cum. Eşti om, nu eşti robot.”

“Sunt momente în care nu ştii ce se alege de tine, devii conştient că eşti frunză în vânt şi că poţi să mori sau să ţi se întâmple ceva mai rău, pentru că există lucruri mai rele decât moartea. Şi că n-ai cum să împiedici. Nici nu poţi să te rogi, nu poţi să faci nimic, n-ai cum să împiedici ceea ce s-ar putea întâmpla. Şi atunci te laşi în voia sorţii.”

Cât despre scenele care l-au marcat în cariera sa de televiziune, Cătălin Radu Tănase a spus: “Sunt multe şi nu vreau să vorbesc despre ele, sunt lucruri care dor prea tare, de care nu pot să scap, de care nu ştiu cum să scap… Poate că nici nu vreau să scap pentru că fac parte din ceea ce sunt eu acum. Încerc să le ascund cât mai adânc în mine.”

Cea mai mare satisfacţie profesională a cunoscutului reporter este că poate să le spună oamenilor “poveşti adevărate, nu inventate”: “Că pot să îi fac să vadă lumea prin ochii mei, sufletul meu, nu mintea mea. Şi le interpretează singuri. Nu sunt eu cel mai deştept om de pe pământ.”

Pentru Cătălin Radu Tănase nu există un subiect pe care nu l-ar putea acoperi: “Dacă vrei, dacă ai un pic de curiozitate şi minte vie şi ştii unde să cauţi, te poţi informa şi să faci totul cum trebuie.”

Rugat de Andreea Esca să spună care este cel mai important lucru pe care l-a învăţat, Cătălin Radu Tănase a răspuns: “Cred că într-o altă manieră, ce m-a învăţat şi copilul meu. Să împărtăşesc emoţii cu ceilalţi, experienţe. (…) Este unul dintre principiile fundamentale ale religiei din ţara asta. Împărtăşeşti ceva, creezi legături cu cei din jurul tău.”

Urmăreşte La Radio cu Andreea Esca şi Cătălin Radu Tănase – VIDEO: