Confidenţialitate

Casa Albă: Vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia nu este condiționată de aderarea Suediei la NATO

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a fost clar în sprijinul său pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia, iar aderarea Suediei la NATO nu este o condiție pentru aceasta, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Vânzarea de avioane F-16 către Turcia nu este condiționată de aderarea Suediei la NATO, a subliniat Jean-Pierre, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Anadolu Agency.

În convorbirea telefonică pe care a avut-o luni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Biden a adus în discuție dorința sa fermă ca Turcia să aprobe aderarea Suediei la NATO, pe care SUA o doresc cât mai curând posibil, a precizat ea.

Președintele Biden a subliniat că susține vânzarea de avioane F-16 către Turcia, ceea ce ar contribui la facilitarea interoperabilității NATO”, a adăugat ea.

Turcia vrea 40 de avioane de luptă F-16 de la SUA

Ankara a făcut o cerere către Washington pentru 40 de avioane F-16 și kituri de modernizare în octombrie 2021 și a așteptat unda verde din partea Congresului american.

Însă unii parlamentari americani s-au opus vânzării, legând aprobarea acesteia de ratificarea aderării la NATO pentru Suedia și Finlanda. Finlanda a devenit al 31-lea membru al alianței în aprilie.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Șeful NATO la Kiev: Locul Ucrainei este în NATO | AUDIO