Confidenţialitate

Casa Albă a pus la cale „Tiger Team”, o echipă ce pregătește scenarii în eventualitatea că Rusia va folosi arme chimice, biologice sau nucleare | AUDIO

Casa Albă a constituit o echipă de oficialități din domeniul securității care să traseze scenariile de răspuns pe care l-ar putea avea SUA și aliații lor, scrie New York Times. Aceste lucruri vor fi analizate și la summitul NATO care are loc joi la Bruxelles.

Echipa de specialiști formată de Casa Albă a fost denumită „Tiger Team”. Se reunește de 3 ori pe săptămână, potrivit cotidianului american New York Times.

Lucrează la scenarii privind răspunsul Occidentului la eventuala folosire a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia, la care Moscova ar putea recurge pe fondul frustrării privind lipsa de progres în Ucraina.

În plus, echipa analizează și cum ar trebui reacționat în cazul în care Moscova decide să atace un teritoriu NATO sau o țară din Europa de Est, precum Moldova sau Georgia.

New York Times notează că în urmă cu o lună aceste scenarii păreau mai degrabă teoretice, dar că astăzi Occidentul este nevoit să facă planuri și pentru eventualitatea că Rusia va apela la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a se salva dintr-un impas militar.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, spune că dacă Rusia va folosi arme de distrugere în masă în Ucraina, ar putea fi consecințe grave și pentru locuitorii din țările vecine.

Există întotdeauna riscul de contaminare, agenții chimici se extind pe arii mai largi, deci există și riscul să vedem extinderea agenților chimici pe teritoriul NATO.

Una dintre întrebări în acest context – dacă se va ajunge acolo – este dacă astfel de potențiale consecințe ar fi considerate un atac la adresa alianței Nord-Altantice.

Ședințele Tiger Team vizează și pegătirea țărilor europene de fluxul mare de refugiați din Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Michael Schofield / Unsplash