Care sunt principalii factori de risc ai cancerului?

Chiar dacă cercetările demonstrează rolul genelor în apariția cancerului, trebuie să înțelegem că și factorii de risc din jurul nostru joacă un rol important. Iar avantajul este că pe aceștia îi putem controla.

Un comportament sănătos poate preveni chiar jumătate din decesele cauzate de cancer, potrivit Asociației Americane de Oncologie.

O prim pas este renunțarea la fumat. Acesta reprezintă cauza a mai multor tipuri de cancer printre care cel pulmonar, dar și cancerul de esofag, gât, cavitate bucală, stomac sau pancreas. Chiar dacă ați mai încercat sa vă lăsați de fumat în trecut și nu ați reușit, nu renunțați. Cereți ajutorul specialiștilor.

O atitudinea sănătoasă este să mergem la medic în plină stare de sănătate pentru teste de screening care pot depista cancerul într-un stadiu incipient, când simptomele încă nu au apărut. Există teste disponibile pentru prevenția cancerului de sân, de col uterin, de prostată, de colon sau de piele. Întrebați-vă medicul de familie despre testele de screening.

Limitați consumul de alcool. Cancerul cavității bucale este de 6 ori mai frecvent în cazul băutorilor, față de cei care nu beau alcool.

Protejați-vă pielea de razele ultraviolete folosind creme de protecție atât pentru razele de tip A, cât și de tip B.

Mențineți-vă activi. Nu trebuie să fiți atleți. Plimbările pe jos sau cu bicicleta, dansul, înotul sunt suficiente pentru un stil de viață sănătos.

Nu în ultimul rând, o greutate normală și o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, sunt arme importante în lupta împotriva cancerului.