Care sunt noile recomandări în pediatrie

Academia Americană de Pediatrie a înnoit de curând ghidurile privind examinările copiilor pentru a îmbunătății starea de sănătatea a acestora și a asigura o prevenție eficientă a afecțiunilor care pot avea consecințe serioase asupra viitorului adult.

Care sunt noutățile?

Este recomandat ca tuturor copiilor, indiferent de istoricul familial de boli cardiovasculare sau alți factori de risc, să li se verifice nivelul colesterolului total și nivelul colesterolului HDL prima dată între vârstele 9 și 11 ani. Acest test este necesar pentru depistarea precoce a hiperlipidemiei familiale. Unii copii pot părea perfect sănătoși chiar dacă suferă de această afecțiune.

Adolescenții ar trebui evaluați, de asemenea, pentru depresie. În câteva minute, pediatrul poate realiza dacă tinerii cu vârste între 11 și 21 de ani au stări depresive. De asemenea, medicul trebuie să se asigure că nu există riscul consumului de alcool sau droguri.

În noile ghiduri se recomandă, de asemenea, testarea pentru virusul HIV în cazul tinerilor mai mari de 16 ani.

Referitor la cei mai mici, pediatrii americani vor testa toți nou-născuții cu scopul de a depista malformațiile cardiace înainte ca aceștia să părăsească maternitatea. Defectele inimii pe care copilul le poate avea de la naștere trebuie depistate devreme pentru a stabili o atitudine terapeutică eficientă.

Screening-ul pentru depistarea anemiei provocate de lipsa de fier este util în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 an și 3 luni și aproximativ 2 ani și jumătate. Lipsa de fier identificată la timp și tratată corespunzător va preveni deficitul de învățare apărut la copiii anemici.