Care este cauza stărilor depresive din lunile de iarnă

Lumina se corelează destul de bine cu starea psihică și cu ceasul nostru biologic.

Ne aflăm în plină iarnă, când stările depresive și de anxietate sunt frecvente, mai ales în această perioadă a anului în care ziua este mai scurtă decât noaptea. De cele mai multe ori nu este vorba de o depresie, ci de un tonus mai scăzut, un tonus de iarnă.

Lumina se corelează destul de bine cu starea psihică și cu ceasul nostru biologic. La nivelul creierului există o glandă endocrină numită epifiză care are strânsă legătură cu aparatul vizual. Gradul de luminozitate din mediul în care trăim influențează astfel secreția anumitor hormoni de către această glandă. Întunericul și lipsa luminii din zilele înnorate, conduc la eliberarea de melatonină, care afectează comportamentul și induce somnolență. Lumina soarelui, pe de altă parte, provoacă secreția de serotonină – elixirul fericirii. Există studii care au demonstrat că în lunile de iarnă crește în organism nivelul unei substanțe care împiedică acțiunile benefice ale serotoninei. Astfel, se poate explica de ce în lunile de iarnă suntem mai apatici, mai somnoroși și uneori mai nervoși.

Una din cauzele apatiei de sezon fiind absenta luminii, un sfat bun este sa profitam la maxim de lumina naturala care ne poate scoate din această stare.

Excerțiile fizice practicate in special dimineata previn aparitia episoadelor depresive. Încercați plimbările în aer liber, mersul cu bicicleta sau inotul – sunt activități excelente pentru o stare psihică bună.

Apelați la alimentele bogate în vitamina B care contribuie la sănătatea sistemului nervos. Nu ratați astfel o omletă bună servită ca mic dejun. Magneziul din migdale, din semințele de dovleac sau de floarea soarelui, ajută, de asemenea, la sinteza serotoninei. Evitați consumul excesiv de alcool și cafea.