Care credeți că este cea mai mare amenințare la adresa României și cum ar trebui să ne pregătim?

Se împlinesc în aceste zile 75 de ani de la ocuparea Sovietică a Basarabiei, iar în august se vor face de asemenea 75 de ani de la Diktatul de la Viena, prin care Ardealul a fost împărțit în două părți relativ egale între România și Ungaria.

Este desigur o întâmplare că aceste comemorări vin în momentul în care președintele României aduce în Parlament strategia de apărare a țării, poate fi o întâmplare că azi România este un avanpost NATO, într-o zonă fie dominată fie amenințată de o Rusie în care s-au retrezit pretențiile Uniunii Sovietice.

Desigur lumea arată cu totul altfel azi, decât era acum 75 de ani, tehnologia a schimbat totul, dar, de fapt România nu s-a schimbat foarte mult. Țara noastră se află într-o alianță defensivă cu Ungaria și Bulgaria, țări cu care însă rivalitățile istorice fie s-au propagat fie doar s-au transformat, Serbia, Ucraina, un vecin destul de ostil până mai ieri este azi în poziția de a aștepta prietenia și colaborarea țării noastre, iar Republica Moldova, partea ruptă de URSS din România acum 75 de ani, deși are statut independent este în continuare o țară controlată puternic prin diferite pârghii de la Moscova. Totuși, în acest moment România nu mai are graniță cu Rusia iar mulți cred că amenințările la adresa securității naționale pot fi cel mult de ordin economic. După căderea comunismului România nu a mai reușit să aibă cu Rusia niciun fel de parteneriat, nici economic, nici politic, nici de alt fel, relațiile fiind în general reci, dominate de tensiuni punctuale.

Vă invit astăzi la România în Direct să spuneţi care consideraţi dumneavoastră că este cea mai importantă ameninţare la adresa ţării noastre, dacă există o astfel de ameninţare, și ce ar trebui să facem în acest sens?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.