Confidenţialitate

Caraș-Severin: Campanie de donare de sânge, timp de 3 zile, în mai multe orașe din județ | AUDIO

Tot mai puține persoane aleg să doneze sânge. La Caraș-Severin nevoia este mare pentru toate grupele sangvine, în condițiile în care doar cinci persoane pe zi ajung la centrul de donare. Pentru trei zile, în mai multe orașe din județ are loc o campanie de donare organizată de centrul de transfuzie sangvină și Episcopia Caransebeșului. Anita Radics și preotul Mihai Ciucur sunt organizatorii acesteia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Să nu ajungem noi cumva în situația de a avea nevoie de sânge pentru a ne da seama abia atunci cât de important este ca cineva să vină să doneze sânge și pentru noi”, a spus organizatoarea campaniei de donare, Anita Radics.

„Sigur că ne-am fi dorit să nu mai fie nevoie de aceste campanii; să existe o mentalitate pro donare de sânge. Ne-am fi dorit ca lucrurile să vină firesc și oamenii, în special cei tineri și sănătoși, să înțeleagă această nevoie, dar cred că încă mai este mult de lucru la nivel de educație și mentalitate”, a spus organizatorul campaniei de donare, preotul Mihai Ciucur.

„Obiectivul pe termen lung acesta ar fi: să creem o deprindere la nivel social și, mai ales, în rândul tinerilor să doneze periodic”, a adăugat preotul Mihai Ciucur.

Peste 80 de persoane au donat sânge în primele două zile ale campaniei

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu, în primul rând, am donat pentru că vreau să ajut alți oameni. Și eu, la rândul meu, am primit sânge acum doi ani – m-a ajutat, mi-a salvat viața și vreau să întorc favoarea. Să mă simt eu împăcată cu mine”, a spus o donatoare.

„Am venit din Timișoara direct de la facultate ca să pot să donez. Cum eu am o grupă de sânge foarte rară, e foarte important să vin să donez mai des”, a mai spus o donatoare.

„Am venit să donez pentru mine, pentru sănătate, în primul rând, și pentru a-i ajuta pe cei din jur, care au nevoie de această grupă sanguină”, a spus un donator.

Campania, intitulată „Împreună dăruim viață!”, organizată de Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița și Episcopia Caransebeșului, a început ieri la Caransebeș și Moldova Nouă, iar astăzi și mâine, continuă la Reșița. La Reșița au răspuns prezent și tineri polițiști din cadrul IPJ Caras Severin.

Categoriile de persoane care nu pot dona sânge

Nu pot dona sânge:

  • persoanele sub 18 ani sau cele peste 60 de ani;
  • persoanele care au sub 50 de kilograme;
  • persoanele care care suferă de boli precum hepatită, HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele;
  • persoanele anemice;
  • persoanele hipo sau hipertensive;
  • persoanele care poartă ochelari cu dioptrii +,- 4;
  • persoanele care au consumat alcool cu 24 de ore înaintea donării;
  • persoanele care au avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni;
  • femeile însărcinate, cele care alăptează și cele care se află la menstruație.

De asemenea, intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România apelează la ajutor internațional pentru tratarea pacienților care au variola maimuței | AUDIO