Confidenţialitate

Carantinarea Capitalei și a județului Ilfov, în analiza CNSU

Ministrul interimar al Sănătății anunță că specialiști din Comitetul Național pentru Situații de Urgență vor dezbate această propunere.

Ea a fost făcută de Institutul Național de Sănătate Publică și epidemiologi, având în vedere infecțiile în creștere. Incidența a ajuns în București și Ilfov la peste 15 cazuri la mia de locuitori.

Discuțiile privind o eventuală carantinare a Capitalei și a județului Ilfov vor avea loc la nivelul unui comitet din subordinea CNSU, a anunțat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

El a spus la Digi 24 că specialiștii trebuie să se pronunțe privind cum ar putea avea loc carantinarea, iar măsura nu ar putea fi instituită de pe o zi pe alta.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pe de altă parte, s-a declarat sceptic că măsura ar putea fi pusă în practică. Impactul ar fi mult prea mare – nu ar viza doar zona de sănătate, a spus Arafat la Antena 3.

Carantinarea Bucureștiului și Ilfovului ar însemna, de exemplu, a spus Raed Arafat, că persoanele din alte țări n-ar mai putea intra în București decât din motive bine întemeiate.

Nu ne referim la magazinele esențiale. În unele țări certificatul verde se aplică doar la anumite magazine neesențiale. Iar decizia se va lua în urma unui act normativ, spune Raed Arafat la Antena 3.

Și premierul Florin Cîțu spunea ieri că nu se ia în calcul în acest moment carantina. La rândul său, premierul desemnat, Dacian Cioloş, a spus la TVR că măsura carantinării ar trebui să fie o soluţie extremă, ultima soluţie.

Printre măsurile propuse de INSP în carantină sunt: școală online, cu excepția creșelor și grădinițelor, închiderea restaurantelor, cu excepția livrărilor, magazine deschise între orele 5 și 20, program redus și la piețe și saloane de coafură, circulație doar cu declarație și slujbe doar în aer liber.