CANNES 2016: Cristian Mungiu, pentru a treia oară în competiţia oficială

Regizorul român Cristian Mungiu a fost selectat pentru a treia oară în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes cu lungmetrajul ”Bacalaureat”, au anunţat, joi, organizatorii festivalului, într-o conferinţă de presă.

”Bacalaureat”, al cărui titlu provizoriu a fost „Fotografii de familie”, este primul film realizat de Cristian Mungiu de la „După dealuri/ Beyond the Hills”, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2012, dar şi prima peliculă a lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin.

O coproducţie România-Franţa-Belgia, pelicula vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte, iar filmările au avut loc în vara anului 2015.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre.

Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard.

Anul trecut, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS