Cancerul de col uterin – una dintre puţinele forme de cancer care poate fi prevenită prin screening

Testele de screening presupun diagnosticarea unei boli în stadiul în care poate fi vindecată.

Cancerul de col uterin apare atunci când celulele din această zonă își pierd funcția normală și se înmulțesc fără control. Invadează țesuturile din jur și intră în vase pentru a se împrăștia și în alte organe ale corpului, stadiu în care este foarte greu de tratat.
Statisticile sunt îngrijorătoare – în România sunt în continuare foarte multe femei care suferă de cancer de col uterin, incidența fiind mult mai mare decât în restul Europei. Numărul mare de decese care au loc în România din cauza cancerului de col uterin ne pun în loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această boală.
Vestea bună este că această afecțiune gravă este una dintre puținele forme de cancer care poate fi prevenită.
Și cum putem evita mai bine apariția unei afecțiuni decât atunci când îi cunoaștem cauzele?
Studiile au demonstrat deja că anumite tulpini ale Virusului Papilloma Uman – prescurtat HPV, constituie cauza directă a cancerului de col uterin. Astfel, principala măsură de prevenire este împiedicarea infectării cu acest virus, cea mai eficientă metodă fiind vaccinarea anti HPV. Vaccinarea împreună cu testul Babeș Papanicolaou reduc riscul de cancer de col uterin cu până la 94%.

Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului. Celulele de la acest nivel pot suferi modificări severe în urma infecției cu HPV, virusul Papilloma uman și pot deveni canceroase. Astfel apare cancerul de col uterin, o afecțiune gravă care afectează un număr mare de femei în România.
De cele mai multe ori, în stadiile inițiale cancerul de col uterin nu provoacă simptome. Pe măsură ce avansează, se pot observa sângerări anormale. Acestea apar în afara perioadelor menstruale, în special după contactul sexual.
Aceste simptome nu sunt specifice cancerului de col uterin, observându-se de exemplu și în cazul unor infecții. De aceea, este necesară consultarea imediată a unui medic ginecolog pentru stabilirea diagnosticului.
În stadiile avansate apar anemia și scăderea marcată în greutate.
Cancerul de col uterin are un impact puternic asupra pacientelor și nediagnosticat la timp conduce la deces.
De aceea, este foarte important sa știm că această afecțiune gravă poate fi prevenită. Principala metodă este vaccinarea anti HPV. Există tulpini ale acestui virus care sunt cauze directe ale cancerului de col uterin. Evitând infecția prin vaccinare, scade riscul de apariție a cancerului. De asemenea, pentru a depista din timp leziunile care se pot transforma în cancer se recomandă efectuarea testului Babeş Papanicolaou.
În Europa, în ansamblu, aproape 60,000 de femei dezvoltă cancerul de col uterin și 30,000 mor din cauza acestuia.

Testele de screening presupun diagnosticarea unei boli în stadiul în care poate fi vindecată.
Programele eficiente de Screening al cancerului de Col Uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.
Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani și trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv .
Screeningul cervical constă în depistarea fazelor precanceroase, atunci când dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Totuși, fazele precanceroase nu prezintă simptome, de aceea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să facă testul screening cu regularitate chiar dacă se simt perfect sănătoase. Există două teste care se folosesc pentru screeningul cervical: Testul Papanicolau care are scopul să detecteze celulele precanceroase, ce ar putea să se dezvolte într-un cancer cervical și testul HPV care are scopul de a depista tipurile de HPV cu risc sporit ce pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.
Testul Papanicolau presupune recoltarea de celule de pe suprafața colului uterin printr-o manevră nedureroasă care durează câteva secunde. Celulele sunt așezate pe o lamă de sticlă și trimise către laboratorul de anatomie patologică. În urma examinării la microscop pot fi detectate celule anormale, atipice.
Dacă testul Papanicolau detectează celulele precanceroase, sunt recomandate teste ulterioare (un nou test Papanicolau, un test HPV sau o colposcopie) pentru a vedea dacă este necesar tratamentul. Dacă rezultatele sunt normale, femeia va reveni pentru un screening peste 3-5 ani. Screeningul o data la 3-5 ani asigură cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin.
Screening-ul cervical este foarte eficient dacă este asigurat prin intermediul unor programe de sănătate publică bine organizate.