Confidenţialitate

Canada legalizează consumul de canabis în scopuri recreaţionale

Canada devine prima ţară din G7 care va legaliza consumul liber de canabis şi producţia acestui drog începând din luna septembrie, potrivit BBC.

Ambele camere ale parlamentului de la Ottawa au aprobat un proiect legislativ în acest sens, care mai trebuie să primească doar consimţământul regal.

Semnătura decretului de aplicare va pune capăt prohibiţiei canabisului, aflată în vigoare în Canada din anul 1923, deşi utilizarea lui în scopuri medicale a fost deja aprobată în 2001.

O legiferare efectivă este aşteptată astfel în luna septembrie, afirmă Bill Blair, un deputat care a fost mandatat de prim-ministrul Justin Trudeau pentru a pilota această reformă – una dintre principalele promisiuni făcute în campania sa electorală, aminteşte Agerpres.

Guvernul liberal a respins săptămâna trecută 13 dintre cele 46 de amendamente propuse de Senat, care aprobase proiectul de lege în săptămâna precedentă, la finalul unei analize ce a durat şapte luni.

Unul dintre aceste amendamente ar fi lăsat provinciilor dreptul de a alege să interzică culturile de canabis la domiciliu, aşa cum doresc provinciile canadiene Manitoba şi Quebec. Însă Guvernul s-a opus cu fermitate şi doreşte să autorizeze culturile de cel mult patru plante de canabis per persoană.

Premierul Justin Trudeau, care a dezvăluit în 2013 că a fumat deja “de cinci sau de şase ori” o ţigară cu marijuana alături de câţiva prieteni, justifică legalizarea acestui drog pentru eliminarea traficanţilor de pe piaţă şi pentru protejarea tinerilor.

Şeful guvernului s-a declarat convins de faptul că după Canada şi alte ţări importante vor alege să legalizeze consumul de canabis.

Anumite ţări occidentale “recunosc faptul că ţara noastră este pe cale să devină îndrăzneaţă (…) şi recunosc onestitatea” Canadei, care şi-a dat seama că sistemul represiv actual “nu funcţionează pentru a-i împiedica pe tinerii noştri să aibă acces cu uşurinţă la canabis”, a declarat pentru AFP prim-ministrul canadian în luna mai.

“În multe ţări, mai ales în Canada, este mai uşor (pentru un minor, n.r.) să cumpere o ţigară cu marijuana decât să îşi cumpere o bere, iar acest lucru nu are nicio logică! Şi, în plus, este o sursă de venituri considerabile pentru crima organizată”, a adăugat Justin Trudeau.

Dorind să elimine crima organizată şi traficul ilegal, Guvernul canadian va obţine încasări substanţiale de pe urma reţetelor medicale fiscalizate, pe o piaţă estimată la 6 miliarde- 7 miliarde de dolari canadieni (3,9 miliarde – 4,5 miliarde de euro).

Pentru fiecare gram de canabis vândut cu un preţ mai mic sau egal cu 10 dolari, un drept de acciză de 1 dolar canadian (0,65 euro) va fi colectat, cu o repartizare ulterioară între statul federal (un sfert) şi provinciile canadiene. Acestei accize i se adaugă şi taxele pentru consum federale şi provinciale, care ajung în total la 10-15% în funcţie de legislaţia fiecărei provincii canadiene.

Bill Morneau, ministrul de Finanţe din Canada, mizează pe o veritabilă “mană fiscală” în valoare de 400 de milioane de dolari canadieni, cu obiectivul de a păstra preţurile cât mai mici pentru marijuana, cu scopul “de a scăpa de piaţa neagră”.

Fiecare provincie îşi va organiza singură comerţul cu canabis în magazine autorizate, uneori după modelul actual al magazinelor care vând alcool, controlate de autorităţile publice.