Confidenţialitate

Canada, pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă

ONU a avertizat luna trecută că riscăm foamete în lume dacă porturile ucrainene nu vor fi redeschise. Acum, Canada anunțță că este gata să ofere ajutor și să trimită nave care să exporte grâul blocat în Ucraina.

Una dintre prioritățile țărilor occidentale este să înlesnească exportul de grâu ucrainean și să asigure următoarele recolte ale Ucrainei, a spus ministrul canadian de Externe.

După o întâlnire cu omologii din G7 și din Uniunea Europeană, Melanie Joly a declarat că navele canadiene sunt pregătite să vină în porturile românești pentru a ajuta Ucraina să-și ducă grâul în Africa și Orientul Mijlociu.

Afirmațiile au venit în contextul în care colegul său de cabinet, ministrul Dezvoltării Internaționale, Harjit Sajjan, a avertizat că Rusia blochează în mod deliberat exporturile ucrainene de grâu, astfel încât să poată învinovăți în mod fals țările occidentale pentru că au creat foamete în țările în curs de dezvoltare.

Potrivit AFP, circa 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri în Ucraina să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

Foto: Shutterstock