Confidenţialitate

CANADA: Guvernul blochează un controversat proiect minier în Columbia Britanică

Guvernul federal canadian a blocat, miercuri, construcţia sub cerul liber a unei mine de aur şi cupru în Columbia Britanică din cauza “efectelor negative importante asupra mediului” pe care le-ar provoca, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Proiectul, întins pe 1.700 de hectare, avansat de grupul polonez KGHM, fusese respins de guvernul provinciei în 2017, ca urmare a unui studiu ce arăta impactul nefast asupra mediului pe care l-ar fi avut mina dacă ar fi fost construită.

“Proiectul este susceptibil să antreneze efecte negative importante asupra mediului care nu pot fi justificate în circumstanţele actuale”, a anunţat guvernul de la Ottawa într-un comunicat.

Decizia se bazează în special pe consultările cu populaţia autohtonă locală şi pe o evaluare a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate proiectului.

Guvernul canadian a aprobat în schimb construcţia a unei alte mine în provincia Quebec, Akasaba Vest, a grupului canadian Agnico Eagle, care nu este de natură “să provoace direct efecte negative importante asupra mediului, din cauza dimensiunii sale relativ mici şi a duratei scurte de viaţă”.