Confidenţialitate

Campanie de colectare a armelor de foc în Serbia: Peste 3000 de arme și gloanțe au fost predate autorităților | AUDIO

Peste 3000 de arme de foc şi zeci de mii de gloanţe de diferite calibre au fost predate până acum de cetăţeni sârbi autorităţilor ţării, în cadrul campaniei lansate după atacurile sângeroase de săptămâna trecută de la Belgrad şi Mladenovac. Anunțul a fost făcut de președintele Alexandr Vucic, care într-o declarație pentru postul Pink TV a spus că această campanie e importantă pentru Serbia, deşi ştie că mulţi sunt nemulţumiţi din cauza ei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele sârb a anunţat totodată recrutarea de urgenţă de noi ofiţeri de poliţie. După atacurile armate de săptămâna trecută, a fost asigurată o prezenţă amplă a poliţiei în şcoli, iar reacţiile venite atât de la părinţi cât şi de la profesori au fost pozitive, spune Vucic.

În opinia sa, acum, profesorii vor avea mai multe drepturi, iar copiii nu vor mai putea face gesturi de bullying.

Va reamintesc, pe 3 mai, un băiat de 13 ani şi-a ucis opt colegi de clasă şi un agent de pază într-o şcoală din Belgrad. Înainte de a fi arestat, el a rănit un profesor şi alti şase elevi. Băiatul a comis crima cu un pistol deţinut de tatăl său, pe care minorul îl însoţea adesea la poligonul de tragere.

Într-un alt atac armat comis la mai puţin de 48 de ore după primul, un tânăr de 21 de ani a ucis opt oameni şi a rănit 14 în apropierea oraşului Mladenovac, în centrul ţării.

Luni, guvernul Serbiei a stabilit ca, în termen de o lună, toţi cei care deţin arme de foc fără licenţă să le predea voluntar, fără consecinţe penale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Serbia înăsprește condițiile de deținere a armelor