Confidenţialitate

Cambridge Analytica ar fi implicată în alegerile din România din 2016

Rupert Wolfe Murray a declarat pentru Associated Press că un oficial al Cambridge Analytica, Mark Turnbull, l-a contactat în august 2016 pentru a lucra în campania electorală a PSD-ului.
Consultantul spune că a refuzat oferta.

Rămâne însă un mister dacă Cambridge Analytica a avut vreun rol în alegerile electorale din decembrie 2016, atunci când PSD a câştigat detaşat cu 46%, în timp PNL a strâns doar 26% din voturi.

PSD a răspuns într-un comunicat de presă acuzațiilor aduse:

“Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat și SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral.”

Separat, platforma de investigaţii RISE Project afirmă că SCL Group, o companie de comunicare strategică afiliată Cambridge Analytica, şi-a stabilit în 2011 birou în România. Compania ar fi condusă de omul de afaceri Peter Imre, ginerele actualului Ministru de Externe, Teodor Meleşcanu.

Amintim, firma de analiză de date Cambridge Analytica este acuzată că a obţinut ilegal datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, folosindu-se apoi de ele la alegerile din 2016 pentru a influenţa votul alegătorilor în favoarea lui Donald Trump.