Confidenţialitate

Câine-erou decorat la Londra după ce a salvat soldați în Afganistan

Un câine-erou care a salvat nenumăraţi soldaţi în Afganistan a primit cea mai înaltă distincţie militară.

Lucca, un ciobănesc german, a fost decorat la Londra cu Medalia Dickin, echivalentul Crucii Victoria pentru soldaţi. Este primul câine al Marinei Americane care primește această distincție.

Lucca, cățelușa din rasa ciobănesc german, are 12 ani. În cei șase ani în care a servit în armată, a participat la 400 de misiuni în Afganistan şi a apărat vieţile a mii de militari. Job-ul ei era acela de a detecta explozibilii. Însă, în timpul ultimei sale misiuni, din martie 2012, în provincia afgană Helmand, o bombă artizanală a explodat în timp ce Lucca patrula şi i-a spulberat piciorul.

Acum, cățelușa s-a retras la vatră la pensie. Trăiește în California alături de sergentul Chris Willingham. Cei doi au făcut echipă în mai multe misiuni.

Îi datorez totul, inclusiv viața. M-a salvat de foarte multe ori și sunt foarte norocos pentru că am servit alături de ea.”, povestește sergentul.

Pentru curajul de care a dat dovadă, Lucca a fost decorată cu Medalia Dickin. Este primul câine al Puşcaşilor Marini americani care primește această distincţie.