Confidenţialitate

Cabinetul Cîțu a adoptat rectificarea bugetară | AUDIO

Guvernul a aprobat în ședința de marți prima rectificare bugetară a anului, bazată pe o creștere a PIB de 7%, de la 4,3% estimată la începutul anului, precum și pe un deficit bugetar de 7,13% din PIB, în scădere ușoară față de începutul anului, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Cei mai mulți bani în plus îi va primi Ministerul Sănătății, 3,7 miliarde de lei.

Marți dimineață, 7 septembrie, ministrul demisionar al Sănătății avertiza că fără rectificare, domeniul sanitar nu mai are bani și că angajații din centrele de vaccinare sunt neplătiți din luna mai.

Anul acesta, lucrăm cu 3 miliarde de lei mai mult la Sănătate și cu 4,4 miliarde de lei mai mult decât în 2019 și dublu față de 2018. Suntem într-un an în care am alocat sume importante Ministerului Sănătății“, a declarat premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bani în plus vor primi și ministerele Dezvoltării, Investițiilor și Fondurilor Europene și cel al Transporturilor. Un miliard de lei va primi și Ministerul Educației.

Toate aceste suplimentări vor duce la creșterea deficitului, nominal, nu însă și ca procente, pentru că datorită investițiilor și consumului, Produsul Intern Brut a crescut, spune premierul:

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, crește de la 80 de miliarde la 83,8 miliarde și acesta reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB, ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.