Bulimia şi anorexia în rândul tinerilor pot pune în pericol viaţa acestora

Anorexia și bulimia pot ajunge în stadiul în care pun în pericol viața. Apelaţi la medicul de familie care va ști exact ce este de făcut în aceste situaţii.

Grijile privind greutatea corpului și alimentația sunt frecvente, mai ales în rândul fetelor. Foarte mulți tineri, care în general nu sunt supraponderali, vor să fie mai slabi și încearcă să slăbească fie prin intermediul dietelor, fie sărind peste una dintre mesele principale.

Atunci când aceste griji inexistente devin o obsesie, putem vorbi despre tulburări de alimentație, dintre care cele mai frecvente sunt anorexia și bulimia.

Cei care suferă de anorexie sunt îngrijorați tot timpul de faptul că sunt grași, chiar dacă sunt slabi și mănâncă foarte puțin. Pierd în greutate foarte mult, iar în cazul fetelor apar dereglări ale ciclului menstrual, până la dispariția menstruației.

Cei cu bulimie sunt de asemenea îngrijorați în ceea ce privește greutatea. Aceste persoane au perioade în care mănâncă foarte puțin, chiar deloc, și perioade în care mănâncă o cantitate mare de alimente într-un timp scurt și imediat după își provoacă vărsături sau consumă laxative pentru a-și controla greutatea.

Printre semnele tulburărilor de alimentație sunt slăbitul excesiv sau variații majore ale greutății, dereglări ale ciclului menstrual, evitarea mâncatului în public sau practicarea unor activități fizice excesive, extenuante pentru a slăbi.

Semnale de alarmă trag și persoanele care merg la toaletă imediat după ce mănâncă sau cele care fac abuz de laxative sau alte medicamente pentru controlul greutății.

Odată cu tulburările de alimentație apar modificări ale pielii și părului, dureri de cap, amețeli, oboseală, depresie și anxietate, dar și rezultate proaste la școală, pierderea încrederii în sine și lipsa prietenilor.

Anorexia și bulimia pot ajunge în stadiul în care pun în pericol viața. Apelați la medicul de familie care va ști exact ce este de făcut în aceste situații.