Confidenţialitate

Bulgaria: Partidul premierului Borisov, pe primul loc în alegeri

Partidul conservator Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, condus de premierul în funcţie Boiko Borisov, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar de duminică, dar va avea nevoie de o alianţă pentru formarea viitorului guvern, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Formațiunea GERB este creditată cu 25% din voturi, fiind urmată de mişcarea populistă Există un Asemenea Popor (ITN, populistă, proeuropeană), care a obţinut 17,1%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Gallup.

Partidul Socialist Bulgar (centru-stânga) a obţinut 16,7% din voturi, iar alianţa electorală Bulgaria Democrată (DB, liberală), 10,5%. Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS, socialist-liberală) a obţinut 10,2% în scrutinul parlamentar, formaţiunea Ridicaţi-vă! Jos Mafia! este creditată cu 5,0%, iar Mişcarea Naţională Bulgară (VMRO, dreapta) cu 4,7%, conform postului tv NOVA şi site-ului DarikNews.bg.

Scrutinul parlamentar din Bulgaria s-a derulat pe fondul protestelor anticorupţie. Până la ora 17.00, prezenţa la vot fusese de 40%.