Budapesta: Intalnire Vladimir Putin – Viktor Orban (AUDIO)

O vizită urmărită atent de presa internațională în contextul în care șeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a rămas printre ultimii lideri europeni care promovează o politică externă pro-est.

Vizita președintelui Rusiei, Vladimir Putin, se va axa pe criza din Ucraina și pe securitatea energetică. Aseară, aproximativ 2 mii de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta față de venirea liderului de la Kremlin.

Vizita lui Putin vine în contextul în care Viktor Orban este recunoscut pentru politica de tip balansoar.

În egală măsură, se declară deschis către est și apropiat de Moscova, dar continuă să-și reafirme angajamentul față de NATO și Uniunea Europeană – încercând să mențină în acest fel relații bune cu ambele părți.

Moscova privește însă această situație în favoarea sa – Vladimir Putin, așteptat astăzi în Budapesta, declară că îl consideră pe Orban aliatul său important în Uniunea Europeană.

Presa din Ungaria comentează că vizita la Budapesta îi este de folos liderului de la Kremlin pentru că poate să-și demonstreze influența și poate dovedi că este acceptat în interiorul UE.

Cei doi oficiali vor aborda astăzi și tema energiei – Ungaria a semnat un acord polemic cu Moscova referitor la modernizarea unicei centrale nucleare a țării – situată la sud de Budapesta.

Vizita lui Putin nu este însă privită cu ochi buni contestatarii lui Orban. 2 mii de persoane s-au aflat aseară în stradă pentru a-i cere premierului să nu mai abordeze o politică pro-rusă.

Protestatarii s-au declarat europeni. Pe pancartele afișate se puteau citi mesaje precum ‘Putin, Niet, Europe, Yes!’ sau ‘Stop Putin, boycoot Putin Now’.