Confidenţialitate

Bruxellul a intocmit trei scenarii privind impactul unor noi sanctiuni economice aplicate Rusiei

Până acum, Uniunea Europeană şi Statele Unite au ezitat să treacă la faza a treia a sancţiunilor, cele mai dure, care ar însemna impunerea unor restricţii băncilor şi companiilor energetice ruseşti. Blocarea activităţii acestor companii ar putea duce la creşterea şomajului şi afectarea sistemelor bancare. Unele ţări precum Germania sau Marea Britanie ezită deocamdată să aprobe aplicarea de sancţiuni economice, în timp ce altele solicită pedepsirea Rusiei cât mai rapid.

Până la aprobarea unei decizii, Comisia Europeană face analize şi apreciază că economia României va avea puţin de suferit în cazul înrăutăţirii situaţiei.

Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale, în sistemul bancar românesc nu se află capital rusesc şi nici ucrainean. În schimb, la noi în ţară sunt prezente mari holdinguri: grupul TMK ce deţine fabrici de ţevi la Slatina şi la Reşiţa, compania Vemetco care deţine Alro Slatina şi Alor Oradea, Gazprom şi Lukoil care prelucrează petrol şi vinde combustibili.

Cât priveşte importul de gaze din Rusia, BNR estimează că România s-ar putea descurca cel puţin până la iarnă, chiar şi în cazul în care Moscova va decide închiderea conductelor. Mugur Isărescu spune că ţara noastră este capabilă să-şi asigure 80 la sută din necesarul de gaze din resurse interne.

Exporturile ar avea de suferit şi ele în mică măsură întrucât, România trimite în Rusia şi Ucraina mai puţin de 5 la sută din totalul mărfurilor care ies din ţară.