Bruxelles: Discutii ale liderilor europeni in urma acordului de la Minsk

Președintele Franței, cancelarul german dar și președintele Ucrainei, alături de alți lideri europeni, se reunesc în cadrul unui consiliu informal pentru a discuta despre concluziile acordului de la Minsk dar și despre noile sancțiuni împotriva Moscovei și a separatiștilor – rămase în stand-by, înainte de întâlnirea de la Minsk.

Potrivit unor surse diplomatice oficiale, Petro Poroșenko se va întâlni separat, la solicitarea sa, și cu președintele Klaus Iohannis.

Deocamdată agenda întâlnirii dintre președintele Petro Poroșenko și Klaus Iohannis nu este cunoscută, însă dialogul solicitat de liderul Ucrainei survine în condițiile în care în țara vecină s-a declanșat a patra etapă de mobilizare militară, iar etnicii din regiuni precum Cernăuți sau Odesa consideră că războiul din estul țării nu este al lor și nu vor să fie încorporați.

De asemenea, rămâne de văzut dacă președintele Petro Poroșenko îi va cere expres lui Klaus Iohannis ca România să ajute Ucraina cu echipament militar neletal.

Ucraina a solicitat de mai multe ori țărilor occidentale echipamente performante care să contracareze atacurile separatiștilor, cum ar fi radare care să detecteze tunurile de artilerie grea sau armament antitanc performant.

La Bruxelles, liderii UE vor discuta despre înmultirea și întărirea controalelor la granițe, deci inclusiv la granița nordică și estică a țării noastre, în total peste 1300 de kilometri.

Cei 28 de lideri au în vedere adoptarea unor măsuri care să restricționeze prozelitismul și radicalismul religios. Printre aceste măsuri se află și închiderea site-urilor prin intermediul cărora se răspândesc astfel de mesaje.