Brexitul ar putea fi „brusc, dur și haotic”

Cu 9 luni înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, atât blocul comunitar, cât și Guvernul de la Londra avertizează că divorțul ar putea fi unul dur și haotic.

Și asta din cauza faptului că Guvernul condus de Theresa May și negociatorii forului comunitar nu au ajuns încă la o formulă agreată privind retragerea și viitoarele relații în domenii cheie, precum comerțul.

Potrivit cotidianului britanic The Times, Guvernul britanic va distribui populației și companiilor începând de săptămâna viitoare, informații despre cum trebuie să se pregătească pentru un Brexit brusc, fără perioadă de tranziție de doi ani.

De exemplu, agențiile de turism ar putea fi sfătuite să facă asigurări de sănătate pentru turiștii britanici care călătoresc în Uniune.

Dacă nu va exista un acord, atunci comerțul și deplasările în și din Marea Britanie ar putea fi perturbate de cozi, avertizează și Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a invitat ieri toate cele 27 de state membre, inclusiv instituțiile private să ia măsuri pentru momentul Brexitului.

”Retragerea Regatului Unit va genera fără îndoială perturbări – de exemplu, în lanțurile de aprovizionare ale întreprinderilor –, indiferent dacă se ajunge sau nu la un acord”, a precizat Comisia.

Problemele ar putea apărea din cauza noilor controale la frontiera dintre Uniune și Marea Britanie și a verificării actelor: licențe, certificate sau autorizații.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS