Confidenţialitate

Brexit: Scoția nu vrea să fie exclusă de pe piața unică, în caz contrar amenință că se va separa de Marea Britanie

 

Scoția amenință că va organiza un referendum pentru separarea de Marea Britanie, dacă va fi exclusă de pe piața unică europeană în urma Brexit-ului.

Anunțul făcut de premierul Scoției, Nicola Sturgeon, amplifică presiunile asupra premierului Marii Britanii, Theresa May, să prezinte planurile pentru Brexit, scrie Bloomberg.

 

 

Nicola Sturgeon urmează să prezinte propriile propuneri care să permită Scoției să rămână pe piața unică a Uniunii Europene după Brexit. Premierul scoțian și-ar dori ca Marea Britanie să rămână pe piaţa unică, comerţul să se desfăşoare liber, iar băncile să îşi poată oferi serviciile în statele membre.

Într-un comentariu publicat duminică în Financial Times, Nicola Sturgeon a reamintit că scoţienii nu au fost de acord să iasă din UE, dar sunt obligați să părăsească blocul comunitar din cauza votului pro-Brexit din Anglia.

 

”Opinia mea şi a guvernului rămâne că cea mai bună opţiune pentru Scoţia este rămânerea ţării în UE ca stat independent. Independenţa trebuie să rămână o opţiune pentru păstrarea statutului european, dacă va deveni clar că interesele noastre nu pot fi păstrate altfel”, a scris Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon a avertizat că 80,000 de locuri de muncă riscă să fie desființate în Scoția dacă țara va ieși de pe piața unică.

 

Theresa May a promis că se va consulta cu guvernele Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord înaintea negocierilor oficiale cu UE.

Discuțiile ar urma să înceapă la sfârşitul lunii martie 2017.