Brexit: Lira sterlină, în creștere. Oamenii de afaceri, optimiști că Marea Britanie rămâne în UE

Lira sterlină şi pieţele bursiere britanice au crescut astăzi –  un indiciu că oamenii de afaceri se așteaptă ca pro-europenii din Marea Britanie să aibă cîștig de cauză la referendumul pe tema apartenenței țării la Uniunea Europeană.

Secțiile de votare se închid la ora locală 22.00 (la miezul nopții, în România), iar presa britanică nu va face publice sondaje referitoare la rezultat. Unele companii financiare ar fi comandat însă sondaje private.

Cele mai recente sondaje de opinie – făcute înainte ca secțiile de votare să se fi deschis – sugerează că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – așa-numitul Brexit – nu se va produce.

Diferențele sunt însă destul de pronunțate: un institut de sociologie îi creditează pe pro-europeni cu un avans de 4%, altul – cu doar două procente.

Rezultatele oficiale vor fi făcute publice pe măsură ce diverse regiuni termină numărătoarea: e de așteptat ca primul oraș care va face un anunț să fie Sunderland, în nord-est.

E de asemenea de așteptat ca acolo votul să fie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. De altfel, în estul Angliei – în comitatul Kent, de exemplu – tabăra Brexit este foarte puternică.

În jurul orei 06,00, ora României, se va cunoaște cu destulă precizie nivelul prezenței la urne: o participare redusă aproape că ar garanta victoria celor care se pronunță pentru ieșirea din Uniune.

O oră mai tîrziu se vor ști rezultatele din orașele mari, iar dacă diferența nu este una foarte redusă va deveni destul de limpede și scorul final. Acesta va fi anunțat mîine dimineață, în orașul Manchester.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS