Confidenţialitate

Brazilienii își aleg viitorul preşedinte

Cei 156 de milioane de brazilieni cu drept de vot sunt chemaţi la urne, duminică, pentru a-şi alege viitorul preşedinte.

Bătălia electorală, care se anunță foarte strânsă, se dă între actualul lider Jair Bolsonaro și fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care este favorit al scrutinului.

Conform celui mai recent sondaj de opinie, diferența dintre cei doi este de +/-2%, adică marja de eroare a anchetei sociologice.

De-a lungul campaniei electorale, Brazilia a consemnat mai multe episoade violente motivate politic, inclusiv asasinate, atentate, ameninţări sau alte agresiuni.

Secţiile de vot se deschid la ora locală 08.00 (11.00 GMT) și se vor închide la 17:00 (20:00 GMT), iar rezultatul va fi comunicat înainte de 20:00 (23:00 GMT).

Brazilia a revenit la democraţie în 1985, după o dictatură militară, împotriva căreia fostul lider sindical Lula da Silva, a militat, dar pe care Bolsonaro, un fost căpitan de armată, o invocă cu nostalgie.

Unele voci se tem că tabăra lui Bolsonaro nu va accepta o eventuală înfrângere, după ce acesta a lansat atacuri constante împotriva sistemului “fraudulos” de vot electronic.