Confidenţialitate

Brazilia: Sao Paulo anunță imunizarea anti-COVID cu un vaccin neaprobat de guvernul federal | AUDIO

Guvernatorul statului Sao Paulo din Brazilia anunță că începe vaccinarea anti-COVID în ianuarie cu vaccinul dezvoltat de o companie chineză. Serul nu are încă aproparea guvernului federal al Braziliei.

Președintele de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, vrea ca vaccinarea populației să înceapă abia în martie și să folosească vaccinul Oxford/AstraZenneca.

Persoanele care lucrează în domeniul sanitar vor fi primele vaccinate, potrivit programului furnizat de guvernatorul din Sao Paolo, urmate de cele de peste 60 de ani, de cele indigene şi de membrii ai comunităţilor de descendenţi ai sclavilor fugari.

În total, nouă milioane de persoane urmează să fie vaccinate până în martie în cel mai bogat şi mai populat stat al Braziliei, cu 46 de milioane de locuitori.

În acest scop, guvernatorul din Sao Paolo  a anunţat înfiinţarea a 5.200 de centre de vaccinare. Pentru ca acest program să fie implementat la datele stabilite de guvernul din Sao Paulo, vaccinul Coronavac, produs de laboratorul chinez Sinovac, trebuie omologat de Agenţia Naţională de Supraveghere a Sănătăţii ANVISA.

Însă cererea de omologare nu a fost încă depusă, chiar dacă faza a treia a studiilor clinice pe câteva mii de voluntari în Brazilia este deja într-un stadiu avansat.

Anunţul lui Doria a fost văzut de către numeroşi analişti politici drept o înţepătură la adresa preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, căruia nu-i place „vaccinul chinez”.

Doria a criticat în special planul naţional de imunizare împotriva COVID-19, care prevede că vaccinările nu vor începe până în martie.

„De ce să aşteptăm luna martie dacă putem salva vieţi în ianuarie?”, a declarat el luni în cadrul conferinţei de presă.

Luna trecută, Jair Bolsonaro a relansat „războiul vaccinurilor” exprimându-şi satisfacţia pentru suspendarea temporară a studiilor clinice ale Coronavac după moartea unui voluntar.

În octombrie, el ordonase deja anularea unui acord ce viza achiziţionarea a milioane de doze din acest vaccin, spunând că a refuză să facă din brazilieni „cobai”.

Acordul semnat de guvernul din Sao Paulo cu Sinovac prevede achiziţionarea a şase milioane de doze care urmează să ajungă în Brazilia până la sfârşitul lunii şi fabricarea locală a 40 de milioane de doze suplimentare. Luni, autorităţile din Sao Paulo au anunţat că patru milioane de doze vor fi vândute altor state braziliene.

Guvernul federal a semnat, la rândul său, un acord cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca pentru fabricarea locală a peste 100 de milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford, aflat tot în faza a 3-a a studiilor clinice în Brazilia.

Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că intenţionează să semneze săptămâna aceasta un memorandum de intenţie cu Pfizer pentru achiziţionarea a 70 de milioane de doze.

Brazilia este a doua ţară pe plan mondial cu cele mai multe decese provocate de COVID-19, bilanţul ajungând în prezent la peste 177.000 de morţi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu