Confidenţialitate

Bolile cardiovasculare pot fi tratate dar şi prevenite

Asta înseamnă să salveze vieţile a 15 mii de români pe an, adică populaţia unui oraş mic din ţara noastră.

Bolile cardiovasculare afectează inima şi vasele de sânge.

O treime din numărul total de decese la nivel mondial este cauzată de aceste boli ceea ce o transformă în principala cauză de deces pe plan mondial.

Ele sunt responsabile de mai multe decese în lume decât cancerul, insuficienţa respiratorie cronică şi diabetul zaharat cumulate.

Constituie totodată o cauză majoră de handicap şi afecţiuni cornice. Până în 2020, se estimează că vor deveni principala cauză de handicap, devansând bolile infecţioase.

Din cele 10 milioane de oameni care supravieţuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane rămân cu dizabilităţi permanente.

Infarctul miocardic este predominant cauzat de ateroscleroză. Adică, se depune colesterol pe pereţii vaselor de sânge ce iriga inimă sau creierul.

Apar leziuni ce îngustează artera iar pentru că inima şi creierul nu sunt irigate cum trebuie, apar probleme cardiovasculare.

Trebuie ştiut că nu există simptome de aceea e bine să luăm măsuri din timp.

Profesorul doctor Dan Gaiţă – preşedintele Fundaţiei Române a Inimii oferă exemplul Finlandei care a reuşit să reducă mortalitatea în rândul acestor pacienţi (audio).

Putem preveni bolile cardiovasculare dacă facem sport, mâncăm mai multe legume şi fructe şi renunţăm la fumat.

România se află pe primele locuri din lume ca număr al populaţiei care moare din cauza unor boli cardiovasculare: ateroscleroză şi atac vascular cerebral. În schimb, nu se află, în acest top, ţări din Africa.

Cum se poate explică acest lucru, l-a întrebat Cristina Teacă pe doctorul Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii (audio).

Să mai spunem şi că excesul de sare este responsabil de cât mai multe decese în fiecare an. Ne punem şi noi prea multă sare în farfurie dar şi industria alimentară pune prea multă sare în mâncărurile semipreparate şi alte produse.

Sarea nu face bine hipertensivilor, dar se află şi la originea a numeroase probleme de sănătate, în special la nou-născuţi, persoane vârstnice sau la supraponderali. Sarea este implicată şi în apariţia altor boli cardiovasculare.

Doctorul Dan Gaiţă spune că o dietă optimă ar trebui să aibă până în 5 grame de sare pe zi. Iar noi mâncăm peste 10 grame de sare pe zi.

Anumite boli, în special cele renale, antrenează un dezechilibru al sodiului în sânge şi grave tulburări metabolice.