Bogdan Nicula, unul dintre cei mai talentați balerini ai României, s-a stins din viață la 35 de ani

De obicei, în fiecare zi, de luni până vineri, la ora 17.15, spunem ”SUS CORTINA!”.

Din păcate, cortina a fost coborâtă, duminică, pentru unul dintre cei mai talentați balerini ai României, Bogdan Nicula.

Balerinul Bogdan Nicula a fost diagnosticat, în decembrie, la vârsta de 35 de ani, cu scleroză laterală amiotrofică, o boală care afectează funcțiile vitale: celulele nervoase care controlează mișcarea voluntară sunt atacate, iar mișcarea membrelor și a mușchilor devine foarte dificilă.

Boala a avansat în cazul lui, din decembrie până acum, de 4 ori mai repede decât în mod obișnuit, spun medicii.
A avut nevoie de 50.000 de euro pentru efectuarea unui transplant iar familia, colegii și prietenii au făcut tot ce s-a putut pentru a strânge această sumă, inclusiv prin organizarea de spectacole.

Bogan a părăsit Germania – țară în care era stabilit și își desfășura cariera artistică – la 1 mai cu destinația Grecia. Acolo se afla clinica în care a făcut tratamentul cu celule stem.

Însă, duminică, 22 iunie, la Opera Naţională Bucureşti s-a aflat că Bogdan a plecat ”să danseze în ceruri”.
Era extrem de îndrăgit -inclusiv pentru cursurile pe care le susținea la liceul de coregrafie ”Floria Capsali” din București.

Bogdan Nicula a intervenit și în momentul în care școala în care a învățat se afla într-o situație critică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Absolvent al Universității Naționale de Teatru şi Film ,,I.L. Caragiale” – secţia Coregrafie, Bogdan Nicula şi-a început cariera internațională în anul 2001, în Germania, ca solist principal al Ballet Mainz, apoi la Dusseldorf.

În anul 2008 a dansat pe celebra scenă a Teatrului Balşoi din Moscova în cadrul Galei Premiilor „Prix de Benois” – și a reuşit să obțină Premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului.

Anul trecut, în iulie, Bogdan Nicula a semnat coregrafia și regia spectacolului ,,Noi Origini”, prezentat în București cu sprijinul Asociației ,,Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS