Confidenţialitate

IN MEMORIAM Bob Marley (1945 – 1981)

Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica.

Artistul și-a început cariera cu Wailers, grup pe care l-a format alături de Peter Tosh şi Bunny Livingston în 1963. De-a lungul timpului, el a colaborat cu Lee Scratch Perry, rezultând unele dintre cele mai apreciate melodii precum ”Soul Rebel”, ”Duppy Conquerer”, ”400 Years” şi ”Small Axe”.

Chris Blackwell, proprietarul companiei Island Records, a semnat un contract cu Wailers, această colaborare a generat apariţia albumului ”Catch a Fire”. Acesta a fost urmat de ”Burnin”, pe care s-au regăsit melodii, precum “Get Up Stand Up” şi “I Shot the Sheriff”.

În 1974, Tosh şi Livingston au părăsit grupul pentru a îmbrăţişa cariere solo. Ulterior, Marley a pus bazele grupului ”Bob Marley and the Wailers”, în care a fost cooptată şi soţia sa Rita. Formula a fost una reuşită pentru grup, fiind lansate albume precum ”Natty Dread” şi ”Rastaman Vibration”, indică imdb.com.

Anul 1976 a fost sinonim cu o perioadă de violenţă politică în Jamaica, determinându-l pe Bob Marley să părăsească ţara natală pentru Marea Britanie, unde a locuit pentru doi ani. În decembrie 1976 a supravieţuit unei tentative de asasinat. În perioada petrecută în Regat a scos albumul ”Exodus”, care s-a aflat în topurile britanice timp de 56 de săptămâni. A urmat un alt album care s-a bucurat de un succes similar – ”Kaya”. Succesul acestor albume a contribuit la introducerea muzicii reggae în lumea occidentală şi în ce priveşte confirmarea succesului internaţional al lui Bob Marley.

O infecţie la unul din degetele de la picior a scos la iveală, în 1977, o tumoare malignă. A refuzat, însă, recomandarea medicilor să îi fie amputat degetul, menţionând că o astfel de intervenţie este împotriva credinţei sale Rastafari. Forma de cancer a fost ţinută secretă faţă de public, Bob Marley continuând să lucreze.

Reîntors în Jamaica în 1978, a continuat să lucreze şi a lansat ”Survival”, în 1979, album care a fost promovat printr-un turneu european. În 1980 a fost singurul artist străin care a participat la ceremonia de independenţă a statului Zimbabwe. Aflat într-un moment excelent al carierei sale, a început un turneu american, susţinând două concerte la Madison Square Garden. În timp ce alerga, la 21 septembrie 1980, în Central Park din New York, s-a prăbuşit. Forma de cancer cu care fusese diagnosticat anterior se extinsese la creier, plămâni şi stomac. Bob Marley a murit într-un spital din Miami la 11 mai 1981, la doar 36 de ani. A fost înmormântat cu funeralii de stat în ţara natală.

În 1978 a fost recompensat cu Medalia Internaţională pentru Pace de către delegaţia africană la Naţiunile Unite.

Postum, i-a fost acordată, în 2001, o stea pe bulevardul celebrităţilor din Hollywood.

Anual, la 1 de iulie, este celebrată ziua internațională a muzicii reggae.