Confidenţialitate

Biserica Rotonda din Geoagiu Băi, cea mai veche biserică medievală din Transilvania | FOTO

Biserica Rotonda din Geoagiu Băi, județul Hunedoara, este o bijuterie arhitecturală ce captivează atât localnicii, cât și turiștii, datorită formei neobișnuite și istoriei sale bogate.

Biserica, ridicată în secolul al XI-lea, este una dintre cele mai vechi biserici din țară. Acest lăcaș are un farmec aparte și se remarcă în peisajul religios românesc.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestei biserici este că a fost construită într-o formă circulară, cu un diametru în exterior de aproximativ 10 metri.

“A fost atestată documentar în 1077, menționată în timpul lui Ladislau I, care a domnit între anii 1077 – 1095. Este cea mai veche biserică medievală din Transilvania. La început a fost biserică catolică, apoi a fost transformată în capelă.

În interior, s-au găsit copii înhumați, deoarece copiii nebotezați erau înmormântați în biserică, iar în curtea bisericii au fost descoperite 156 de morminte, a explicat ghidul de turism Costin Corboianu.

Biserica Rotonda din Geoagiu Băi este un exemplu impresionant de arhitectură medievală și o atracție turistică pentru toți cei care vizitează această zonă a României.

Foto: Lavinia Dragomir