Confidenţialitate

IN MEMORIAM Sebastian Papaiani (1936 – 2016)

Născut Sevastian Papaiane, Sebastian Papaiani a jucat în peste 60 de filme, în telenovele, dar și pe scena teatrului unde a interpretat zeci de roluri.

Maestrul i-a avut ca parteneri pe marii actori ai României: Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Ion Besoiu.

Între rolurile interpretate și care au intrat în legendă se află plutonier Căpşună în seria ”Brigada Diverse”, Alecu în ”Astă seară dansăm în familie”, Ieremia din ”Toate pânzele sus”, Gogu din ”Nea Mărin, miliardar” şi Păcală, în filmul lui Geo Saizescu cu acelaşi nume.

Dacă joci rolul unui rege, când te duci la piaţă să iei legume nu te poţi comporta ca un rege. Tocmai asta este arta, arta înseamnă să minţi frumos, atât de frumos încât să se apropie de realitate”, spunea  Sebastian Papaiani despre rolurile jucate.

Pe scena teatrului a interpretat roluri precum Regele Salemului în ”Alchimistul” şi Bătrânul actor comic al lui Luigi Pirandello. În ultimii ani a jucat și în telenovele românești ”Numai iubirea”, ”Lacrimi de iubire”, ”Daria, iubirea mea”.

Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Piteşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1960.

Copilăria şi-a petrecut-o, după cum declara actorul, “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai sa fii prieten…”.

La 17 ani, se angajează contabil la un oficiu farmaceutic şi joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.

În 1963, a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”.

În teatru sau în film, eu întotdeauna am plecat la drum cu un alt personaj pe care ­l-am dus în spate. Nu m-am jucat niciodată pe mine sau nu am jucat ce aş fi dorit eu. De exemplu, mi-aş fi dorit ­să-l joc pe Cyrano de Bergerac, pentru că aveam nasul mare. Visam treaba asta. A trecut vremea, n-am mai avut timp. Am mai vrut să joc rolul lui Don Quijote. Şă ştiţi că întotdeauna actorii vor muri spunând că mai voiau să joace cutare sau cutare rol. Rolurile pe care le-am jucat nu m-au frământat niciodată. Nu mă consumă. Dar asta nu înseamnă că nu mă gândesc mult la ele”, spunea actorul în 2011.

Cei mai buni prieteni ai lui Sebastian Papaiani au fost Ştefan Bănică şi Ştefan Iordache. La fel şi Draga Olteanu Matei şi Stela Popescu.

Cât despre comuniști, Sebastian Papaiani declara într-un interviu cum au vrut aceștia să-l tundă, dar au renunţat după ce au aflat cine este.

”Au venit după mine şi m-au luat la post să mă tundă. Eram în Sighişoara. Am şi stat la beci câteva ore pentru că nu voiam să mă tund. La cinematograf rula un film cu mine şi, totodată, filmam pentru o altă peliculă în acea zonă. Au venit nişte aviatori după mine, la miliţie, şi au vorbit cu maiorul, ­i-au explicat cine sunt. El, ditamai maiorul, habar nu avea! Şi-a cerut scuze ulterior”.

Sebastian Papaiani are doi băieţi, din căsătorii diferite: Sebastian (Basti) și Alkys.

S-a căsătorit la 25 de ani cu actriţa Eugenia Giurgiu, de care s-a despărţit la scurt timp, actorul plecând la Sibiu, unde a jucat la Teatrul ”Radu Stanca”. Când fiul său a împlinit 10 ani, a câştigat custodia, însă nu a avut o relaţie bună. Basti a fugit la mama lui, în 1973/ 1974, la Oradea. S-au revăzut în 1987, când Basti era în armată şi apoi în 2000, când Basti l-a anunțat pe tatăl său că mama sa a murit. Cei doi continuă însă să fie distanți.

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori.

infografic-sebastian-papaiani