Confidenţialitate

Beneficiile şi contraindicaţiile mierii

De-a lungul anilor, mierea a jucat mai multe roluri, și multă lume vorbește despre beneficiile acesteia.

Este important totuși să începem prezentarea mierii cu o recomandare pentru părinți: medicii pediatrii interzic mierea în alimentația copiilor cu vârsta sub un an. Există dovezi clare că mierea poate conține spori ai bacteriei care provoacă botulism, iar nou-născuții și copiii care nu au împlinit un an nu au un sistem imunitar complet dezvoltat pentru a lupta împotriva acestei infecții extrem de periculoasă și pot ajunge în secția de terapie intensivă cu suport respirator automat.

Revenind la proprietățile mierii, studiile medical au demonstrat că în laborator mierea are efect antibacterian și împiedică creșterea Salmonellei, Stafilococucului și altor miroorganisme. Specialiștii spun că mierea mai închisă la culoare are efecte antibacteriene și antioxidante mai puternice decât cea mai deschisă la culoare.

Există un tip de miere produsă în Noua Zeelandă, ale cărei beneficii pentru vindecarea rănilor și ulcerelor de la nivelul pielii sunt bine cunoscute, inclusiv în Statele Unite ale Americii unde aceasta a fost aprobată ca medicament.

Există studii controversate privind rolul mierii în combaterea alergiilor.

Dar unii specialiști spun că mierea calmează inflamația din mucoasa aparatului respirator superior din timpul răcelii și că ne scapă de tuse, mai ales de cea din timpul nopții.

Trebuie luat în calcul faptul că mierea conține fructoză, glucoză și alte polizaharide, astfel nu este un aliment recomandat diabeticilor. Aceasta poate fi integrată în regimul alimentar cu ajutorul unui medic diabetolog și nutriționist.

Printre efectele benefice ale mierii, deși nestudiate în totalitate, sunt menționate și prevenția bolilor cardiovasculare și a cancerului, tratarea afecțiunilor gastrointestinale, efectul probiotic sau îmbunătățirea calității pielii.

Discutați cu medicii specialiști despre integrarea mierii în alimentație, nu ignorați și nu înlocuiți tratamentele medicamentoase prescrise de către aceștia și rețineți faptul că uneori un aliment sănătos consumat în exces poate avea și efecte secundare neplăcute.