Confidenţialitate

BELGRAD: Nostalgicii l-au comemorat pe dictatorul Tito

La 4 decenii de la moarte, fostul lider iugoslav Josip Broz Tito a fost comemorat de zeci de nostalgici, relatează Reuters.

Purtând măști de protecție facială și respectând regulile de distanțare socială, participanții s-au reunit la mormântului defunctului, adăpostit de un mausoleu din Belgrad.

Tito a murit la 4 mai 1980.

Funeraliile au fost organizate 4 zile mai târziu, în prezența a lideri și capete încoronate din 128 țări, alături de aproape 700.000 de simpli cetățeni.

A urmat un deceniu de tensiuni mocnite în statul artifical, care au culminat cu sângeroasele războaie din anii 1990.

O delegație a socialiștilor, aflați în coaliția de guvernământ, succesori ai comuniștilor de la sfârșitul anilor 1980, au depus o coroană de flori pe mormântul lui Tito.

Muncitor din satul croat Kumrovec, Josip Broz Tito i-a condus pe luptătorii comuniști împotriva naziștilor în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial, asigurându-și stăpânirea asupra Iugoslaviei pentru următorii 35 de ani, folosind-o ca tampon între adversarii din timpul Războiului Rece.

Mulți și-l amintesc, totuș, pe Tito ca pe un dictator brutal care a înăbușit dizidența și și-a trimis adversari politici în lagăre. Alții invocă o perioadă de prosperitate și pace.