Confidenţialitate

Belgia blochează exportul a aproape trei milioane de doze de vaccin pentru gripă

Autoritățile din mai multe țări europene negociază intens cu firmele producătoare creșterea cantităților de vaccin gripal pe care să le poată cumpăra.

Pentru a opri o dublă epidemie de gripă sezonieră și de COVID, Belgia interzice exportul a aproape trei milioane de doze de vaccin pentru gripă.

Mai exact, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului economic L’Echo, executivul belgian a invocat un decret regal pentru a interzice “vânzarea sau furnizarea de medicamente persoanelor stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene”, precum şi “transportul medicamentelor într-o regiune din afara Belgiei”.

Măsura, atipică, este valabilă până la sfârșitul lunii februarie 2021. Belgia are nevoie de cel puțin 4 milioane de doze la o  populaţie totală de peste de 11 milioane de locuitori.

Și alte state fac eforturi mari pentru a cumpăra cantități mai mari de vaccin gripal.

În Marea Britanie, autoritățile au implorat populația să se vaccineze împotriva gripei, dar medicii și farmaciile nu mai au dozele cerute, așa că și aici s-au făcut liste de așteptare. În Regat, 70% din populația de peste 65 de ani face diferite forme de gripă în fiecare an.

Și Italia a comandat producărorilor de vaccin gripal sezonier cu 50% mai multe doze decât în anii trecuți.

Iar autoritățile din Germania au comandat producătorilor de vaccin gripal cu 6 milioane mai multe doze decât în anii precedenți.

Iar Polonia, care anul trecut a rămas în depozite cu 100 de mii de doze, încearcă scum să achiziționeze cantități mari de vaccin gripal.