BARCELONA: Amplu protest pentru eliberarea liderilor catalani aflaţi în spatele gratiilor

Sute de mii de catalani au manifestat duminică, la Barcelona, pentru a cere eliberarea celor 9 lideri ai mişcării separatiste din Catalonia acuzaţi de „rebeliune”, participanţii scandând sloganuri precum „Libertate pentru prizonierii politici!” şi solicitând iniţierea unui dialog politic.

Protestatarii au umplut marele bulevard Paralel, scandând: „Vrem ca voi să vă întoarceţi acasă!”.

Susţinători ai declarării unilaterale a independenţei regiunii, moment tensionat petrecut în octombrie 2017, cei 9 sunt anchetaţi pentru „răzvrătire”, „deturnare de fonduri” şi delictul controversat de „rebeliune”, pasibil de „maximum 30 de ani de închisoare” şi care presupune o „revoltă violentă”, aminteşte Agerpres.

Manifestanţii au cerut reinstalarea fostului preşedinte separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în libertate condiţionată în Germania, unde un tribunal a considerat că acuzaţiile de „rebeliune” nu se bazează pe argumente solide pentru eventuala sa extrădare în Spania.

Separatiştii mai au la dispoziţie cinci săptămâni pentru a învesti un candidat la preşedinţia catalană, altfel vor avea loc noi alegeri regionale în iulie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS