BARCELONA: Amplu protest pentru eliberarea liderilor catalani aflaţi în spatele gratiilor

Sute de mii de catalani au manifestat duminică, la Barcelona, pentru a cere eliberarea celor 9 lideri ai mişcării separatiste din Catalonia acuzaţi de “rebeliune”, participanţii scandând sloganuri precum “Libertate pentru prizonierii politici!” şi solicitând iniţierea unui dialog politic.

Protestatarii au umplut marele bulevard Paralel, scandând: “Vrem ca voi să vă întoarceţi acasă!”.

Susţinători ai declarării unilaterale a independenţei regiunii, moment tensionat petrecut în octombrie 2017, cei 9 sunt anchetaţi pentru “răzvrătire”, “deturnare de fonduri” şi delictul controversat de “rebeliune”, pasibil de “maximum 30 de ani de închisoare” şi care presupune o “revoltă violentă”, aminteşte Agerpres.

Manifestanţii au cerut reinstalarea fostului preşedinte separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în libertate condiţionată în Germania, unde un tribunal a considerat că acuzaţiile de “rebeliune” nu se bazează pe argumente solide pentru eventuala sa extrădare în Spania.

Separatiştii mai au la dispoziţie cinci săptămâni pentru a învesti un candidat la preşedinţia catalană, altfel vor avea loc noi alegeri regionale în iulie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS